Paul Tang

Europarlementariër namens de PvdA
Delegatieleider, Economische en monetaire zaken, Begroting EU

Nieuws

Witboek als nieuwe impuls voor de EU

1 maart 2017

Commissievoorzitter Jean Claude Juncker presenteert vandaag een witboek over de toekomst van de Europese Unie, via vijf scenario’s.

Het witboek laat zien dat er alternatieven bestaan voor doormodderen. Het is hoognodig dat de Commissie de discussie aanzwengelt aan welk Europa we de komende tien jaar willen werken. De PvdA wil een socialer en democratischer Europa dat haar belofte nakomt en inlost. De PvdA in het Europees Parlement vindt dat de EU géén markt en géén land moet zijn. Gezocht moet worden naar een nieuwe positieve impuls voor de EU.

Dan is zeker het scenario van een kopgroep interessant. Er zijn nu eenmaal landen die verder willen, en landen die hun verantwoordelijkheid blijven ontlopen. Wat je met een kopgroep probeert te bereiken, is dat goed voorbeeld doet volgen. Zo kunnen we op het gebied van immigratie, economie en klimaat stappen maken met gelijkgezinden.

Het federale Europa van Verhofstadt en het Europa van marktaanhanger Rutte geven geen nieuwe positieve impuls. De Commissie laat zien dat een Europa als markt haar belofte niet inlost. Grensoverschrijdende problemen kunnen niet worden aangepakt, zodat mensen zich niet meer beschermd voelen. Ook een federaal Europa, waarin de lidstaten ontmanteld worden, moet niet aan de orde komen.

Laten we hopen dat het witboek van Juncker ook door de regeringsleiders wordt opgepakt tijdens de discussie over het verdrag van Rome op 25 maart. Het kan een start zijn om de Unie socialer, democratischer en slagvaardiger te maken.

Geef een reactie

* = verplicht, e-mailadres wordt niet gepubliceerd.