Paul Tang

Europarlementariër namens de PvdA
Delegatieleider, Economische en monetaire zaken, Begroting EU

Vrijheid en veiligheid

De bestrijding van internationale criminaliteit en terrorisme is alleen effectief als we samenwerken met andere landen. De strijd tegen mensenhandel, huwelijksdwang, drugscriminaliteit en financiële misdrijven vergen structureel gezamenlijk optreden. Binnen die samenwerking moet altijd genoeg ruimte zijn voor landen om hun eigen keuzes te maken. De specifieke Nederlandse keuzes bij drugsbeleid zijn hiervan een voorbeeld.

Mijn standpunt

  • Eventuele obstakels die een effectieve samenwerking tussen lidstaten in de weg staan moeten worden weggenomen, waarbij de Europese instanties Europol en Eurojust het voortouw nemen.
  • Naast de bestaande registers voor fraude en seksueel misbruik dient er ook een Europese databank voor andersoortige criminaliteit, zoals zakkenrollers, autodieven en andere rondtrekkende criminelen, in het leven te worden geroepen. Dit om ervoor te zorgen dat zij in de verschillende lidstaten niet als first offenders te boek komen te staan, maar als veelplegers.
  • We blijven ons inzetten voor het wegnemen van juridische belemmeringen als gevolg van verschillende rechtstelsels voor burgers en bedrijven. Strafrechtelijk beleid, in het bijzonder gerelateerd aan euthanasie, abortus en softdrugs, blijft uiteraard een nationale aangelegenheid.
Recente berichten binnen dit standpunt

Blijf!: You’ll never walk alone

22 juni 2016

  “Ze zullen het niet leuk vinden”. Dat zei de Noorse premier Erna Solberg deze week als reactie op een mogelijk vertrek van Groot-Brittannië uit de EU. En zij weet waarover ze praat. Haar land is geen lid van de Europese Unie, maar draait wel volop mee in de interne markt van de EU en

lees verder »

Blijf! Ook uit respect voor Jo Cox

20 juni 2016

  Jo Cox was tegen Brexit. Of ze daarom vermoord is, weten we niet. Het doet er ook niet toe. Dat iemand het leven neemt van een vrouw met een hart van goud is, is niet te bevatten. Geen Brit die dat anders ziet. Hoe anders die Britten ook mogen zijn. Ja, ze rijden links.

lees verder »