Paul Tang

Europarlementariër namens de PvdA
Delegatieleider, Economische en monetaire zaken, Begroting EU

Uitbreiding EU

De uitbreiding van de Europese Unie is van belang voor de welvaart, stabiliteit en vrede op ons continent, maar kent haar grenzen. Goede relaties met buurlanden zijn minstens zo belangrijk voor de veiligheid, energiezekerheid en economische groei in de EU.

Mijn standpunt

  • Afspraken over toekomstige toetredingsperspectieven voor de landen op de Westelijke Balkan, Turkije en IJsland worden nagekomen. Verplichtingen met andere landen worden voorlopig niet aangegaan.
  • De grootste brandhaard in de wereld is gesitueerd aan de rand van Europa: Syrië. Ondanks de verdeeldheid is alles erop gericht de oppositie te verenigen, humanitaire hulp voor vluchtelingen te garanderen en een diplomatieke oplossing naderbij te brengen.
  • Ook het conflict tussen Israël en Palestina, waar een twee-statenoplossing het streven blijft, vraagt speciale aandacht. De EU zal alle mogelijke middelen, variërend van diplomatie en hulp tot politieke druk, gebruiken om het hervatte vredesproces tussen Israel en Palestina te ondersteunen.
  • De EU steunt hervormingsgezinde bewegingen en (onder voorwaarden)ook regeringen in de Arabische regio om democratische instellingen op te bouwen en de roep om democratie, rechtstaat en een menswaardig bestaan waar te kunnen maken.
  • Verdieping van de handels- en politieke relatie met de landen in Oost-Europa en de Kaukasus, blijft een ambitie.
Recente berichten binnen dit standpunt

Waarom ligt Europa nog niet op de formatietafel?

5 mei 2017

In NRC Handelsblad en NRC Next staat een verhaal van mij over het belang van een helder verhaal over de toekomst van Europa tijdens de formatie. Op tafel liggen de moeilijke en grote dossiers van klimaatverandering, migratie en inkomensverschillen. Maar Europa niet, en dat vind ik een slechte zaak. Lees hieronder het volledige stuk.  

lees verder »

Blijf! Ook uit respect voor Jo Cox

20 juni 2016

  Jo Cox was tegen Brexit. Of ze daarom vermoord is, weten we niet. Het doet er ook niet toe. Dat iemand het leven neemt van een vrouw met een hart van goud is, is niet te bevatten. Geen Brit die dat anders ziet. Hoe anders die Britten ook mogen zijn. Ja, ze rijden links.

lees verder »