Paul Tang

Europarlementariër namens de PvdA
Delegatieleider, Economische en monetaire zaken, Begroting EU

Open grenzen

Vrij verkeer is een groot goed, maar soms doen zich nog problemen voor. Voor grenswerkers of andere Europeanen die graag vrijrondreizen is de mobiliteit van pensioenrechten en beter grensoverschrijdend openbaar vervoer van belang.

Mijn standpunt

  • Landen mogen pas toetreden tot het Verdrag van Schengen als er voldoende vooruitgang is geboekt met het bestrijden van georganiseerde misdaad, corruptie en als er een solide bewaking is van de buitengrens.
  • Grensarbeiders die te maken hebben met complexe situaties, bijvoorbeeld rondom pensioenen, belastingen of verzekeringen, moeten kunnen rekenen op adequate hulp.
  • Het grensoverschrijdend openbaar vervoer moet beter, frequenter en goedkoper.
Recente berichten binnen dit standpunt

Winstbelasting bedrijven Europees regelen

10 juli 2017

Als volleerde spelers in het balletje-balletje spel, weten multinationals hun winsten vliegensvlug over de grenzen van landen te verschuiven. Hierdoor worden hun winsten onzichtbaar voor de belastingdienst. Met als gevolg dat zij vaak maar een schijntje aan belasting betalen. Dit is volstrekt oneerlijk en daarom wil ik deze spelers ontmaskeren. Dat kan alleen als we

lees verder »

Belastingen multinationals blijven in het duister

4 juli 2017

De achterdeur blijft open. Dat is het teleurstellende resultaat van een stemming vandaag in het Europees Parlement over de aanpak van belastingvlucht. VVD, CDA en Christenunie – toch zeker het chassis van de nieuwe regeringscoalitie – trokken samen met PVV en SGP aan dezelfde kant van het touw als de multinationals, waardoor de strijd om

lees verder »

Waarom ligt Europa nog niet op de formatietafel?

5 mei 2017

In NRC Handelsblad en NRC Next staat een verhaal van mij over het belang van een helder verhaal over de toekomst van Europa tijdens de formatie. Op tafel liggen de moeilijke en grote dossiers van klimaatverandering, migratie en inkomensverschillen. Maar Europa niet, en dat vind ik een slechte zaak. Lees hieronder het volledige stuk.  

lees verder »

Stok of wortel bij opvang vluchtelingen

26 oktober 2016

Landen, die weigeren vluchtelingen op te nemen, betalen een boete aan landen, die dat wel doen. Op voorstel van PvdA-Europarlementariër Paul Tang heeft het Europees Parlement met een grote meerderheid deze ‘solidariteitsbonus’ vandaag in de Europese begroting opgenomen. Deze financiële prikkel kan helpen om tot een meer solidair Europees vluchtelingenbeleid te komen. “Solidariteit is een

lees verder »

Blijf!: You’ll never walk alone

22 juni 2016

  “Ze zullen het niet leuk vinden”. Dat zei de Noorse premier Erna Solberg deze week als reactie op een mogelijk vertrek van Groot-Brittannië uit de EU. En zij weet waarover ze praat. Haar land is geen lid van de Europese Unie, maar draait wel volop mee in de interne markt van de EU en

lees verder »

Blijf! Ook uit respect voor Jo Cox

20 juni 2016

  Jo Cox was tegen Brexit. Of ze daarom vermoord is, weten we niet. Het doet er ook niet toe. Dat iemand het leven neemt van een vrouw met een hart van goud is, is niet te bevatten. Geen Brit die dat anders ziet. Hoe anders die Britten ook mogen zijn. Ja, ze rijden links.

lees verder »

Uitbuiting en oneerlijke concurrentie tegengaan in Europa

13 februari 2014

Met veel instemming heb ik de noodkreet van vakbonden uit Nederland, België en Luxemburg gelezen. Zij uiten grote zorgen over uitbuiting en oneerlijke concurrentie en roepen op een ‘sociaal Europol’ op te richten om ontduiking van sociale wetten via internationale constructies tegen te gaan.

lees verder »