Paul Tang

Europarlementariër namens de PvdA
Delegatieleider, Economische en monetaire zaken, Begroting EU

Jeugdwerkloosheid

In zowel Nederland als Spanje en Griekenland is de jeugdwerkloosheid zorgwekkend toegenomen. In totaal zijn in de eurozone zo'n 20 miljoen mensen op zoek naar een baan, waaronder veel jongeren. Dankzij een initiatief van de Europese sociaaldemocraten in 2013 wordt nu in heel Europa het Europese jeugdwerkgarantieplan uitgevoerd. In het plan staat dat lidstaten binnen vier maanden nadat een jongere (tot 25 jaar) werkloos is geworden of klaar is met onderwijs jongeren een baan, stage of leerplek moet aanbieden. Hiervoor wordt 6 miljard euro vanuit Europese fondsen bijgedragen. Maar er moet meer gebeuren:

Mijn standpunt

  • De PvdA vindt dat de deelnameleeftijd in het Jeugdwerkgarantieplan verhoogd moet worden van 25 naar 27 jaar. Juist in deze leeftijdscategorie is de werkloosheid erg hoog.
  • De PvdA wil een Europese vacaturebank zodat mismatches tussen vraag en aanbod verholpen kunnen worden. Een tekort aan bijvoorbeeld technisch geschoold personeel in het ene land kan verholpen worden door een overschot in het andere.
Recente berichten binnen dit standpunt

Meer investeringen en hogere lonen beste remedie voor economie

18 mei 2016

Door meer publiek-private investeringen en meer ruimte voor loonsverhogingen kan de Nederlandse economie een krachtige impuls krijgen. Nu de nadruk leggen op op bezuinigingen werkt averechts. Dit zegt de PvdA-Eurodelegatie in reactie op de aanbevelingen, die de Europese Commissie aan de lidstaten doet voor de jaren 2016 en 2017. In die vandaag gepresenteerde aanbeveling roept

lees verder »

Stop de “dikke ik” in Europa

20 januari 2016

De Nederlandse minister-president heeft gewaarschuwd voor de ‘dikke ik’. Er zijn tal van voorbeelden van egoïsme dat doorschiet en overgaat in hufterigheid, variërend van de middelvinger van een boze automobilist tot bonussen voor falende bankiers.  Die ‘dikke ik’ zien we ook in Europa: Hekken tegen vluchtelingen, onbelaste winsten naar belastingparadijzen en schrijnende arbeidsvoorwaarden dankzij schijn-BVs.

lees verder »

Europees werkgelegenheidsplan tegen massawerkloosheid

1 mei 2014

Er is te weinig aandacht voor de torenhoge Europese werkloosheid. Daarom presenteer ik vandaag samen met Agnes Jongerius op de Dag van de Arbeid een Europees werkgelegenheidsplan dat concrete voorstellen bevat om werkgelegenheid in Europa te stimuleren.

lees verder »

Speech bij Progressive Governance Conference

24 april 2014

Op donderdag 24 april mocht ik in De Balie in Amsterdam spreken tijdens de Progressive Governance Conference. Lees verder voor mijn speech over het aanpakken van de Europese werkloosheid.

lees verder »