Paul Tang

Europarlementariër namens de PvdA
Delegatieleider, Economische en monetaire zaken, Begroting EU

Nieuws

Paul Tang (PvdA) leidt onderhandelingen over gemeenschappelijke winstbelasting

18 januari 2017

Het Europees Parlement heeft Paul Tang (PvdA) aangesteld als rapporteur voor het voorstel over een gemeenschappelijke winstbelasting. Dit controversiële wetsvoorstel voorziet in een harmonisatie van de grondslag van de winstbelasting van multinationals, om zo de mogelijkheden om belasting te ontwijken terug te dringen.

Paul Tang: ´Grote bedrijven opereren internationaal, terwijl ons belastingsysteem nog uiterst nationaal is. Kapitaal stopt niet bij de grens en daardoor kan er gemakkelijk met winsten worden geschoven tussen landen om zo belasting te ontwijken. Een groot deel van de mogelijkheden en mazen in de wet ontstaan doordat de verschillende belastingsystemen niet op elkaar aansluiten. Daarom is dit voorstel om de grondslag in Europa gelijk te trekken voor internationale bedrijven zo belangrijk.´

In het voorstel staat dat multinationals hun belastbare winst af moeten dragen in de lidstaat waar het hoofdkantoor is gevestigd. Daarna wordt er via een vastgestelde verdeelsleutel belasting betaald in de overige landen waar het bedrijf actief is. Het idee is om landen wel zelf hun winst belastingtarief te laten bepalen.

‘Het wordt een enorme opgave om alle landen achter dit voorstel te krijgen. Ook in Nederland is veel weerstand tegen het voorstel. CDA en VVD hebben bezwaar gemaakt en de grote bedrijven voeren een keiharde lobby om hun kortingen te behouden. Nederland moet zelf ook schoon schip maken en stoppen met het faciliteren van belastingontwijking. Het midden- en kleinbedrijf betaalt mede het gelag: het grootbedrijf betaalt veel minder winstbelasting. Dat is op geen enkele manier te rechtvaardigen.’

Het voorstel van het Europees Parlement wordt voor de zomer gepresenteerd. Uiteindelijk moeten alle lidstaten akkoord gaan met het voorstel voor een gemeenschappelijke Europese winstbelasting.

(Persbericht, 18 januari 2017)

 

 

 

 

 

Geef een reactie

* = verplicht, e-mailadres wordt niet gepubliceerd.