Paul Tang

Europarlementariër namens de PvdA
Delegatieleider, Economische en monetaire zaken, Begroting EU

Nieuws

Italië: gegokt en verloren

5 december 2016

Matteo Renzi heeft gegokt en verloren. Het was een riskante gok, omdat de inzet van het referendum voor de Italianen niet van meet af aan helder was. Ging het om het stroperige politieke systeem of ging het om Renzi? Ging het om voor of tegen Europa? De uitslag is helder, een overtuigend ‘nee’, maar een goede analyse van de uitslag is nodig. De Italianen bewijzen zichzelf geen dienst door nu overhaast conclusies te trekken die de stabiliteit van Italië en daarmee de Europese Unie in gevaar brengen.

Als deze uitslag leidt tot een nieuwe crisis voor de euro, dan is dat niet de schuld van Renzi of van referenda. Het is een simpel gevolg van het feit dat politieke leiders in de Europese Unie nalaten een heldere, solidaire economische koers te varen. De Euro wordt gestuurd door technocraten, niet door politici. De Bankenunie is nog steeds niet af, waardoor strengere regels voor banken uitblijven. Daardoor kunnen zwakke Italiaanse banken en paniekerige markten een hele muntunie gijzelen.

 

De uitslag van de Oostenrijkse presidentsverkiezingen is hoopgevend. Dat de Oostenrijkers de keuze voor de Groene Alexander van der Bellen bevestigen, laat zien dat het gezond verstand wel degelijk kan winnen in Europa.

Geef een reactie

* = verplicht, e-mailadres wordt niet gepubliceerd.