Paul Tang

Europarlementariër namens de PvdA
Delegatieleider, Economische en monetaire zaken, Begroting EU

Nieuws

Europese begroting is onwerkbaar en onhoudbaar

28 juni 2017

Hierbij de reactie van Paul Tang op de nota van de Europese Commissie over de toekomst van de EU-financiën in 2025.

Paul Tang (PvdA) : “Het is goed nieuws dat de Commissie durft te pleiten voor ‘voor wat hoort wat’. Het Europees budget streeft naar solidariteit met landen die achterblijven, maar dat betekent niet dat deze landen geen verantwoordelijken hebben. Daarom is het terecht dat de Commissie nu Europese fondsen wil koppelen aan het opnemen van vluchtelingen en aan de bescherming van de rechtsstaat.”

“Op dit moment is de Europese begroting onwerkbaar en onhoudbaar. Lidstaten willen steeds meer met steeds minder geld. Dat draagt bij aan het idee dat de EU meer belooft dan ze kan waarmaken. Daarnaast is het niet te verantwoorden dat nog steeds twee derde van de Europese begroting naar landbouw- en steunfondsen gaat.”

“Een ingrijpende ommekeer is nodig. De Europese begroting moet dáár worden ingezet waar het meerwaarde kan hebben op Europees niveau: denk aan migratie, innovatie en energie. Als landen het eens zijn over die prioriteiten, moeten er geen mogelijkheden meer zijn om de rekening door te schuiven.”

 

Geef een reactie

* = verplicht, e-mailadres wordt niet gepubliceerd.