Paul Tang

Europarlementariër namens de PvdA
Delegatieleider, Economische en monetaire zaken, Begroting EU

Nieuws

EU-belastingopbrengst 5,1 miljard lager door Google & Facebook

14 september 2017

Het Europees Parlement werkt aan een nieuw stelsel voor winstbelasting in Europa. Daardoor moeten digitale bedrijven als Google, Apple, Facebook en Amazone straks ook hun eerlijke deel aan belastingen gaan betalen. Een berekening van Europarlementariër, en Rapporteur op dit dossier, Paul Tang (PvdA) laat zien dat het huidige systeem ervoor zorgt dat Google en Facebook over drie jaar genomen bijna 5,1 miljard minder betalen door hun omzet op papier in een ander land te boeken.

Paul Tang is blij dat grote Europese landen ook een digitale belasting willen. Frankrijk gaat vrijdag bij de ECOFIN (Europese Raad van ministers van financiën) een voorstel doen om digitale bedrijven op hun omzet te gaan belasten, zodat ze niet meer kunnen schuiven met hun winsten. Het idee wordt gesteund door Italië, Spanje en Duitsland.

Paul Tang (PvdA): “Google en Facebook zijn in de meeste lidstaten alleen digitaal aanwezig. Alleen in Ierland, het land met het laagste tarief voor winstbelasting, hebben ze een hoofdkantoor. Hierdoor kunnen ze al hun advertentie opbrengsten in Ierland boeken. Daardoor betalen ze veel minder belasting en daar moet een einde aan komen. We leven in de 21ste eeuw, het is dus hoog tijd voor een modern belastingsysteem.”

Zie het rapport ‘EU Tax Revenue Loss from Google and Facebook’

EU Tax Revenue Loss from Google and Facebook

One Response to “EU-belastingopbrengst 5,1 miljard lager door Google & Facebook”

  1. Wouter van Ginneken schreef:

    Beste Paul, Je bent op het goede pad. Er is veel te veel belastingontduiking, en op deze manier kunnen we belastinggeld terughalen. Moeten we ook iets aan Ierland doen? Of zal het in de toekomst zo zijn, dat de Europese Commissie ook belasting- beslissingen kan nemen, die met meerderheid van stemmen worden genomen?

Geef een reactie

* = verplicht, e-mailadres wordt niet gepubliceerd.